![](/media/lib/262/n-groszek-fe75c51a89ef062db8120773089c867e.jpg)
Warzywa strączkowe bardziej sycące od mięsa
12 grudnia 2016, 12:57Fasola i groch są bardziej sycące niż mięso.
![](/media/lib/458/n-krolowa-warszawy-9e8ee7eca3f712b2fc02a86bdfbd619b.jpg)
Królowa Warszawy - róża wyhodowana dla uczczenia obchodów 50. rocznicy odbudowy Zamku Królewskiego w Warszawie
11 czerwca 2021, 11:22Dla uczczenia obchodów 50. rocznicy odbudowy Zamku Królewskiego w Warszawie Łukasz Rojewski wyhodował niezwykłą różę - Królową Warszawy. Od 10 do 13 czerwca można ją zobaczyć na Królewskiej Wystawie Kwiatów "Muzeum w zgodzie z naturą". Później będzie cieszyć oczy w zamkowych ogrodach.
![](/media/lib/29/swinia-54209c1f61d912625e3fd438a7bc346d.jpg)
Świnia - żywe naczynie hodowlane
16 października 2008, 21:01Dzięki kontrowersyjnej technice laboratoryjnej amerykańscy naukowcy opracowali metodę szybkiego i taniego uzyskiwania komórek używanych w nowoczesnej terapii nowotworów. Czy osiągnięty sukces przełamie opór sceptyków?
![](/media/lib/182/n-hiszpanka-24695de0d7b08a2f12a2a58b656d6225.jpg)
Hodujemy groźnego wroga
30 grudnia 2013, 13:18Profesor Aidan Hollis i Ziana Ahmed ostrzegają na łamach New England Journal of Medicine, że ludzkość może czekać ogólnoświatowy kryzys zdrowotny. Zagrożenie spowodowaliśmy sami używając antybiotyków do produkcji żywności.
![](/media/lib/356/n-solein-2e92cd417c206b69881265c3641f547a.jpg)
Solein – pożywienie z wody, elektryczności i powietrza uratuje Ziemię?
9 lipca 2019, 10:45Fiński startup Solar Foods produkuje żywność z wody, powietrza i elektryczności, wykorzystując przy tym proces podobny do warzenia piwa. Finowie twierdzą, że pozyskują najbardziej przyjazną środowisku proteinę.
![](/media/lib/562/n-ferma-892b7626a40bb7732f6af658abf68d2d.jpg)
Paliwo rakietowe z krowich odchodów? Japończycy chcą pokazać, że to możliwe
29 września 2023, 12:01Japońska firma Air Water chce wytwarzać paliwo rakietowe z... krowich odchodów. Jeśli się uda, powstałoby bardziej ekologiczne paliwo, niż używane obecnie, rolnicy zyskaliby dodatkowe źródło dochodu i nie musieliby się martwić pozbywaniem się odchodów. Produkowane przez Japończyków biopaliwo ma zostać przetestowane w ciągu najbliższych miesięcy. Będzie nim napędzana rakieta startupu Interstellar Technologies.
![](/media/lib/51/pszczoly-w-plastrze-a1f403b54a88ac34639567b9173f1aed.jpg)
Dowód na pszczoły w starożytnych ulach
8 czerwca 2010, 10:21Na egipskich malowidłach naściennych widniały ule, o których wspominano także w różnych tekstach, jednak dość długo nie było wiadomo, czy to realnie istniejące obiekty, czy wytwór fantazji starożytnych artystów. Wreszcie stało się. W 2008 roku w mediach pojawiły się doniesienia, że archeolog prof. Amihai Mazar z Uniwersytetu Hebrajskiego i jego zespół odkryli w Tel Rehov 30 glinianych cylindrycznych uli. Ostatnio w dwóch z nich znaleziono doskonale zachowane robotnice, trutnie oraz larwy.
![](/media/lib/229/n-kaktus-358f9d478aef6ad3f2aa3103ce58b812.jpg)
Niemal 1/3 kaktusów zagraża wyginięcie
6 października 2015, 09:55Niemal 1/3 kaktusów zagraża wyginięcie. Dzieje się tak m.in. przez nielegalny handel okazami czy nasionami i farmy z suchych rejonów.
![](/media/lib/408/n-straczki-i-zboza-624402799c04c872602cc3f273f1fcec.jpg)
Naukowcy: dieta mieszkańców płd. Polski kilka tysięcy lat temu w dużej mierze roślinna
19 czerwca 2020, 05:53Tylko 15 proc. składu diety ludzi żyjących kilka tysięcy lat temu w południowej Polsce stanowiło mięso, a blisko 50 proc. rośliny – wynika z badań kości kilkudziesięciu zmarłych z epoki neolitu i brązu z Miechowa (Małopolskie).
![](/media/lib/87/n-serce-17945ec552cd72e5cfabc49a764bbed2.jpg)
Można śledzić wzrost naczynia po przeszczepie
1 grudnia 2011, 11:55Naukowcy z Uniwersytetu Yale znaleźli sposób na monitorowanie wzrostu wyhodowanych naczyń po przeszczepieniu do organizmu chorego. Metoda bazuje na rezonansie magnetycznym i nanocząstkach.
« poprzednia strona następna strona » … 9 10 11 12 13 14 15 16